Megemlékezés az elűzöttekről – 2020 augusztus 20. – Piliscsaba


Az Örökzöld Október Egyesület megemlékezést tartott a Magyarországról a 2. világháború után kitelepített magyar és német emberekről.
Az eseményen Papp Tibor Károly, az egyesület elnöke elmondta kegyeleti beszédét, majd Fodor Ágota bajtársunk verset olvasott fel.

,,A csonka Magyarországról 240.000 németet telepítettek ki 1946 január 19-től. A kitelepítési rendeletet Nagy Imre, mint belügyminiszter írta alá, a végrehajtást pedig a Népgondozó Hivatalra bízták, melynek vezetője, Antall József, a későbbi miniszterelnök jó édes apukája volt. A bolsevisták nagyon belelendültek a kitelepítésbe. Miután a svábokkal végeztek következtek az osztályellenségek … A Felvidéken, amit ma Szlovákiának szoktak nevezni, a Benes-dekrétum alapján 120.500 magyart, és 110.000 németet üldöztek el. Kárpátalját 1945 június 29-én csatolták a Szovjetunióhoz. Ekkor kezdődött meg az ott élő magyarok és németek tömeges deportálása, majd kitelepítése. 25.000 magyart üldöztek el lakóhelyeikről, németekre vonatkozóan viszont sajnos nem találtam adatot.”
(Részlet a beszédből)

A rendezvényen elhangzott versek:
Elisabeth Neuberger-Schneider – Elűzetve
Czímer Péter – Hontalanok

Az összejövetel után az egyesület tagjai értekezletet tartottak.2020.08.20

Magyarelvű Mozgalom

Kitartás!

Vélemény, hozzászólás?